Opinnäytetyö on ammattikorkeakoulun huipentuma. Yliopistossa väsätään gradua, meillä opinnäytetyötä. OpinNäyteTyö lyhennetään usein ONT, meillä turkulaislogiikalla OPN. Viattomalta kuulostava sana saa jo ensimmäisen vuoden opiskelijan karvat pystyyn, asialla pelottelu aloitetaan nimittäin ensimmäisinä koulupäivinä. Pelottelu kulkee vuosiluokalta toiselle perinteenä, joka on puoliksi paniikin lietsomista, puoliksi tietämättömän varoittamista.
Helvetillinen työsarka alkaa joko aiheen valinnalla tai aiheen saamisella. Minä sain aiheeni. Aiheet olivat valmiiksi päätettyjä, jotka arvoimme/tappelimme keskenämme. Monissa kouluissa aiheen saa valita itse. Meidän aiheemme oli jaettu kahteen osaan; toinen osa käsitteli tavalla tai toisella kipua, toinen ravitsemusta. Aiheet jaettiin tammikuussa samana päivänä kuin kirran harjoittelu alkoi. Parini oli aloittamassa harjoitteluaan 300, minä 170 kilometrin päässä, joten ilmoitimme vain toiveen, että haluaisimme kuulua "kipu"-ryhmään. Jätimme siis koko OPN aiheemme ns. herran haltuun. Pääsimme kipu-ryhmään, vaikka aiheemme ei liity millään tavalla kipuun, vaan potilasohjaukseen. Ohjaamiseen sairaanhoitajien näkökulmasta, ei siis millään tavalla kipuun liittyen. Samapa tuo, aina helpompi löytää tutkimuksia.
Ensimmäinen konkreettinen tekeminen tapahtuu opinnäytetyön esseen muodosssa. Essee piti olla pituudeltaan n. viisi sivuinen ja siinä meidän piti esitellä teoriatietoa aiheestamme. Tätä kirjoittaessani joudun konsultoimaan esseestä OPN-pariani. Itse olin tuon tekemisen aikaan sellaisessa flunssassa, että en oikeastaan muista kyseisestä kahdesta viikosta juuri mitään. Hoitotieteellisten artikkeleiden lukeminen on suurimmaksi osaksi juuri niin nihkeää kuin miltä se kuulostaakin, erityisesti yli 38 asteen kuumeessa oksentaessa. Onneksi on pari, joka väsäsi tämän käytännöllisesti katsoen yksistään. (Jollen aiemmin ole sanonut, KIITOS!)
Seuraavaksi alkoi mahdolliseski koko touhun viheliäin vaihe: opinnäytetyön suunnitelma, tuttavallisemmin OPSU. Opsu kuulostaa helpommalta nakilta kuin uskoisi; viisi sivua (siis ehdottomasti viisi sivua, ei enempää, ei vähempää), jossa selostetaan, miksi me tutkimme aihetta, miten muut sitä ovat tutkineet, miksi sitä kannattaa edelleen tutkia. Teoreettisessa viitekehyksessä käsittelemme jo saatua tietoa ja asettamissamme tutkimusongelmissa pohdimme, mitä aiheesta pitäisi vielä selvittää. Kerromme, miten aiomme tutkimuksemme suorittaa, ketä siihen osallistuu ja mitä se maksaa (jonka siis maksamme itse). Pohdimme tutkimuksemme luotettavuutta ja eettisyyttä. Tämä kaikki siis lähteisiin perustuen, poikkeuksena tietenkin osa jossa kerromme miten tämä opinnäytetyö toteutetaan. Seminaareissa (tilaisuus, jossa kaikki lukevat toistensa opsut ja niistä keskustellaan) muut luokkalaiset saavat opettajan säestyksellä viilata jokaisen pilkun erikseen, jolloin viimeistään opsu tulee ensimmäisen kerran korjattavaksi.
Meidän opinnäytetyömme on kyselytutkimus, joten joudumme hakemaan tutkimuslupaa, jota haetaan aiheen tilaajalta. Valmis Opsu ja täytetty tutkimuslupahakemus oikeuttavat tutkimusluvan hakemiseen. Opsuun kuuluu toki liittää kyselylomake, jonka aiomme lähettää, lomake, jolla kerromme osastujille mihin he ovat osallistumassa ja muistutuskirje kyselyyn vastaamisesta, joka lähetetään tietyn ajan kuluttua kyselyn lähettämisestä.
Kuulostaa sinänsä suhteellisen inhimilliseltä hommalta. Käytännössä usko hiipuu jo siinä vaiheessa kun etsii aiheesta hyviä, luotettavia tutkimuksia ja toteaa, ettei valinnan varaa olekaan niin valtavasti. Seuraavaksi koittaa selvittää omaa toteutustaan, josta kenelläkään ei oikein vielä ole täyttä varmuutta niin, ettei tietämättömyys paistaisi ihan kauheasti läpi. Kettumaisinta on kuitenkin ehkä se, että lähes jokainen lause opsussa täytyy tulla jostakin lähteestä. Jo lähteiden löytäminen on haaste sinänsä ja tietenkin löydetty tieto täytyy lukea ja muokata uuteen muotoon, jollei halua käyttää suoria lainauksia, joista ei kyllä koko opsu voi koostua.
Itse aloitimme opsun väsäämisen keväällä ja toukokuussa uskoimme lähettäneemme
valmiin opsun. "Valmis opsu" -niminen tiedosto on kuitenkin muuttanut muotoaan useita kertoja vielä viime viikoihin asti, kun samoja lauseita on viilattu ees taas opinnäytetyön ohjaajan kanssa. Pari viikkoa sitten täytimme tutkimuslupalapun ja lähetimme Valmiin Opsun. Perjantaina saimme onnistuneesta opsusta siitä luvatut opintopisteet, kuusi kokonaista kappaletta.
Ja tässä oli vasta opinnäytetyön suunnitelma. Varsinainen opinnäytetyö on vielä tyystin tekemättä. Tähän mennessä, kun jonkun olisi jo pitänyt edetä johonkin suuntaan, olemme seisseet tumput suorana, vieläkin kuin puulla päähän lyötynä siitä, että opsu vihdoin meni läpi. Emme osaa edetä suuntaan taikka toiseen. Lamaannuksen tilassa takaraivossa jyskyttää deadline, 22.11, jolloin koko OPN pitää olla valmis. Kyselyitäkään ei kaiketi ole vielä lähetetty (me emme lähetä niitä), joten pikkuriikkinen kiire saattaa tulla.
Lupaan raportoida opinnäytetyön edistymisestä, sillä oletuksella, että se joskus etenee, lisää myöhemmin. Sitten kun tiedän, mitä hittoa tässä seuraavaksi tekisi.