Lupasin tämän sepostuksen kylläkin jo eiliseksi, mutta taistelin eilen niin kauan KELAn muodollisuuksien parissa, ettei voimia riittänyt väkertämään luettavaa tekstiä. Tässä siis pääsykokeiden toinen osa, suulliset kokeet.
Kirjallisissa testeissä meni noin puolille päivin, jonka jälkeen saimme nähdä loppupäivän aikataulun. Kaikkien sinä päivänä pääsykokeissa olevien nimet olivat jaettu aakkosjärjestyksessä ryhmiin. Näissä ryhmissä järjestettäisiin ryhmätilanne. Tässä, noin viiden henkilön ryhmässä tehtiin ensin ns. palikkatesti. Jokaiselle annettin pino metallisia levyjä, joista piti saada aikaan neliöitä, joiden keskellä on risti. Meille ei tietenkään kerrottu miten neliö kasataan, se piti hoksata itse. Tehtävään annettiin viisi minuuttia aikaa.
Vinkki: Älä katso mitä muut tekevät, siinä vain hätääntyy. Ainakin jos ei millään meinaa tajuta miten metallilevyt saa oikeaan asetelmaan, nousee otsalle hikipisara jo kun näkee, että toiset tekevät jo viidettä neliötä. En tiedä, mutta uskoisin testin ideana on se, että psykologi näkee, miten käyttäydymme ennemmin kuin, että aikaan saa mahdollisimman paljon neliöitä. Lopuksi psykologi kuitenkin kysyi montako neliötä kasasimme ja nämä tiedot hän kirjoitti ylös.
Seuraava osuus oli psykologin haastattelu. Haastatteluun mentiin yksi kerrallaan ja siihen oli varattu aikaa n. kymmenen minuuttia. Haastattelussa kysyttiin mm. miksi haluaisin alalle, miksi musta tulisi hyvä sairaanhoitaja, mitkä ovat heikkouksiani ja minkä luulen olevan mulle vaikeaa sairaanhoitajaksi opiskelussa ja myös myöhemmin valmiina sairaanhoitajana. Vaikein kysymys mulle oli se, kun psykologi kysyi, että jos pääsen koulutukseen, lopetanko senkin kesken, kuten tein tradenomiksi opiskellessani.
Vinkki: Psykologi on todennäköisesti hyvin ilmeetön, eikä hän johdattele tai kommentoi asioita lainkaan. Kysymykset esitetään hyvin suoraan, mikä saattaa olla hämmentävää. Yritä olla oma itsesi, vastaa kysymyksiin avoimesti ja rehellisesti. Mieti valmiiksi, mitä vastaat, uskoisin psykologien kysymysten olevan aika samanmoisia kuin esimerkkini. Vaikka tilanne saattaa olla hyvinkin hiostava, yritä pysyä rauhallisena.
Lopuksi on pakko sanoa, että mulla ainakin kokeessa kesti kuuteen illalla, koska sukunimeni sattui olemaan, kuten tavallista, aakkosjärjestyksen hännillä. Suurin osa ajasta meni odotteluun.
Siinä mun kokemukseni. Toivottavasti tästä oli hyötyä edes jollekin. Onnea kaikille syksyn pääsykokeilijoille ja edelleen, kertokaahan omia kokemuksianne, niin hakijat kuin jo hakeneetkin.
It's over
12 vuotta sitten
8 kommenttia:
Jes, kiitos, tästä oli paljon apua! Itse haen nyt syksyllä sairaanhoitajaksi sekä lähihoitajaksi. :)
Hyvä juttu, että väkerryksestäni oli apua! Onnea kokeisiin ja taas kerran, tykkään kuulla kuinka lukijoilleni on kokeissa käynyt:)
Kiitos paljon myös tästä postauksesta. :) Tuntuu paljon varmemmalta kun tietää, mitä on suunnilleen luvassa. Myös tuo ryhmätilanne ja haastattelu vaikuttavat samoilta kuin aikoinaan liiketalouden pääsykokeissa, joten siinä suhteessa tilanne on onneksi tuttu...
Jännä miten erilaisia pääsykokeet ovat. Metropolian koe oli rasti ruutun -tyyliä kahden pääsykoekirjan (anatomia ja etiikka) pohjalta. Ei haastatteluja, ei psykologisia testejä, ei ryhmätilanteita. Pelkkää rastia ruutuun.
Jotenkin käsittämätöntä ottaen huomioon minkä alan koulutuksesta on kyse.
Kiitos tästä! Helpotti huomattavasti kun sai lukea vähän kokemusta siitä mitä on pääsykokeissa odotettavissa!
Eipä mitään, hyvä jos tästä oli hyötyä:)
Kiitos avaavasta kirjoituksesta =) Ajattelin tässä keväällä hakea sairaanhoitajaksi, joten tästä oli vähän apua =) KIITOS!
TAMK:n sairaanhoitajan pääsykokeet olivat tänävuonna (2015) tuosta, jonkinverran muuttuneet. Mitään ryhmätilanteita ei ollut, persoonallisuustestissä oli 264 kysymystä, luetun ymmärtämistä oli niin suomeksi kuin englannin kielellä (vähän kuin suoraan lääkärikirjan tekstiä), eli kielitaito pitää todellakin olla enemmän kuin hyvä pärjätäkseen. Omat kielelliset lahjakkuudet huomioiden itsellä homma jäi luultavasti siihen. Fiilis oli silti ihan hyvä, vaikka WC:ssä ei ehtinyt käydä ennen 4-5h:n yhtämittaista koerumpaa. Eli kannattaa toimittaa sekin ennen kokeita.
Oikeastaan hieman ihmetyttää, kuitenkin kokeiden vaatimustaso, jos niitä vertaa esim. moneen muuhun alaan, rakennusmestari, insinööri jne. joiden pääsykokeet ainakin omasta mielestä, ovat selkeästi helpompia. Pitänee nyt tässä ihmetellä mitähän keksisi seuraavaksi? Kuitenkin kun ottaa huomioon, että 1000 hakijaa, joista taitaa sisäänpäästä n.60 henkilöä, vaikka kaikki läpäisikin hyväksyttävästi, niin välttämättä ei tule hyväksyttyä päätöstä koulutukseen.
Lähetä kommentti