torstai 19. marraskuuta 2009

Kirurgiaa, anestesiologiaa, lapsia ja naisia

Kiirettä pitää. Koulua on tänä syksynä jäljellä kaksi viikkoa. Tämän kahden viikon aikana pitäisi selvitä ensin luennoista, sitten vielä kokeista. Ensi viikolla kirurgian luennot viihdyttävät meitä illat, olemme nimittäin kahtena iltana koulussa puoli kahdeksaan illalla, kahtena muuna iltana varttia vaille seitsemään. Päivälläkään ei pääse löysäilemään, viikolle on varattu kaksi koetta, kirjallisen työn palautus ja suullinen esitys.
Seuraavalla viikolla huitaisemme alta pois loput neljä koetta, joiden lukuaikataulusta minulla ei ole hajuakaan. Kun koulussa istuu iltaa myöten, ei oikein jaksa ihan yölläkään kokeeseen lukea. Taitaa olla parasta asennoitua siihen, että joku/jotkut menevät uusintaan.

Tuntuu olevan jonkinlainen universaalitotuus, että AMK:in ryysisviikot kasaantuvat syksylle. Tätä en kuitenkaan ollut osannut odottaa. Pääasiallisesti loppuvuosi käsittää kirurgiaa, niin lääketiteellisestä kuin hoitotieteellisestä näkökulmasta. Preoperatiivisesta siirrytään intraoperatiiviseen ja sieltä postoperatiiviseen. Välillä kuunnellaan tiivistahtisia lääkäriluentoja niin kivunhoidosta ja puuduttamisesta kuin milloin mistäkin leikkauksista. Välissä jutellaan kirurgisen potilaan sosiaaliturvapolitiikasta.

Myös kaikki lapsiin liittyvä opetus on ilmeisesti tiivistetty iloksemme tälle syksylle. Aikaisemmin syksyllä käymämme potilasryhmä naiset, on myös teemana gynekologian ja naistentautien muodossa.

Asiaa on niin paljon, että tuntuu, että valtaosa valuu korvien välistä samalla hetkellä kun astun luentosalista ulos. Onneksi vuoden päättää jo 4.12 alkava joululoma, jota saamme viettää miltei tammikuun puoleen väliin. Kirurgian harjoitteluun menemme jälleen seitsemäksi viikoksi 11.1.10 alkaen. Epäselvää on, koska itse palaan Turkuun. Koulu ei tapansa mukaan minulle harjoittelupaikkaa edes yritä järjestää ulkopaikkakunnalta, vaikka Turun paikat ovat niin vähissä, että moni on yhä kokonaan ilman. Yritän nyt itse kuumeisesti etsiä kaikki Tampereen seudun yksityiset kirurgian vuodeosastot, ihan varmuuden vuoksi, jos JobStepissä ei ole enää kuun lopussa minulle mitään jäljellä.

Stressitaso on jo niin korkealla, ettei enää jaksa edes välittää. Kun vaan jotenkin selviäisi joulukuun ensimmäisen viikon loppuun.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei stemppiä! Tiukkaa tekee täällkin, muutama tentti vielä ja luennoilla istumista. Blaah. Jaksaa, jaksaa.. T.40+

Fanny kirjoitti...

Onpas teillä pitkä joululoma! Meillä jatkuu päihde- ja MT-työn harjoittelu 17.12. asti, ja koulu alkaa taas 4.1. Ruhtinaalliset kaksi viikkoa lomaa...

JobStep on kyllä hanurista. On jotenkin irvokasta että samalla, kun kaikissa koulutusesitteissä ja mainoksissa kehutaan, laadukas ja monipuolinen harjoittelu kuuluu läheisesti opiskeluun, ei koulu kuitenkaan ota mitään vastuuta harjoittelupaikkojen löytymisestä. Meillä tapellaan naistentautien paikoista, ja koulutusjohtaja vaan hymähtää ja kohauttaa olkiaan, "Ei ole meidän ongelmamme, vaan työelämän." Minusta kuitenkin nimenomaan ON koulun ongelma, jos se ei kykene järjestämään harjoittelupaikkoja koko opiskelijamäärälle. Koulu kuitenkin on vastuussa koulutuksemme laadusta ja takaa sen, että jokainen valmistuu ainakin kohtuullisella ammattitaitopohjalla.

Tai sitten kyseessä on tietoinen selän kääntäminen ja käsien levittely, tarkoituksenaan valmentaa opiskelijoita työnhaun tappeluun ja kyynärpäätaktiikkaan. Tylsää.

Heli kirjoitti...

Huh, kun kuulostaa rankalta!! Tuon jälkeen kyllä saa hyvällä omatunnolla olla pitkään lomalla! :)

Piihonen kirjoitti...

Kiitoksia tsemppauksesta, eiköhän tämäkin lukuvuosi sisulla vedetä loppuun asti. Ironista on, että tekstissä on virhe, tällä viikolla kokeita on kahden sijasta kolme.

Ja Fannille: Kyllä on tosiaan tämän syksyn aikana tullut selväksi, että koulun on tarkoitus palvella jotain ihan muuta kuin opiskelijaa. Olen varmaan ainoa maailmassa, joka tykkää Jobstepista, koska ilman sitä mulla ei olisi mitään mahdollisuutta saada paikkaa Turun ulkopuolelta. Koulukun ei paikkaa minulle hommaa, vaikka paikat Turussa ovatkin niin kortilla, ettei edes turkulaisille ole tarpeeksi paikkoja. Opiskelijoita ulkopaikkakunnille, lähes sadan kilometrin päähän. Itse sain paikan Tyksistä, siis hyvän paikan, joka vapautuisi jos vain joku auttaisi.
Totuushan on, että koulun on hankittava opiskelijalle paikka. Esim. meidän luokkalainen Uuteenkaupunkiin (Turusta n. 80 km)joutunut ilmoitti,
että ei voi Uuteenkaupunkiin mennä, koska hänellä ei ole autoa ja koulu hankki opiskelijalle yksityiseltä sektorilta paikan muutamassa viikossa. Vaikka asia miten esitettäisiin, AMK:in velvollisuus on hommata opiskelijalleen harjoittelupaikka.
Sanoisin, että kyse on lähinnä laiskuudesta. Suoraan sanoen, välillä ottaa niin päähän, että hyvä kun veri kiertää.

Anonyymi kirjoitti...

Pitkästä aikaa, oi opiskelutoveri!

Olen jättänyt tänne aiemminkin kommenttia, mutta viime kerrasta on jo turkasen kauan. En muuten enää edes muista, että millä nimimerkillä. Tunnistustietoina, käymme läpi samaa vuosikurssia ja lukukautta. Meillä on tiedossa huomenna LANA:n tentti ja lukemismotivaatio = NOLLA!

Niin, ensi viikolla neljä tenttiä edessä ja aloitamme myöskin lomailun ensi perjantaina.

Tsemppiä loppurutistukseen...!


P.S. Tuo lääkelasku tuossa LANA:ssa, TÖRKEÄN HELPPO! Mutta jatkaa siis samaa linjaa kuin KIPOn lääkelaskukin. Mitenhän mahtaa käydä perissä ja NCCA:ssa =D

Anonyymi kirjoitti...

Ai juu, vielä lisäystä...

Tsemppiä kirurgian luentoihin. Kuullusta poiketen, tentti ei ole liian vaikea. Viime lukukausi oli mitä oli, osa porukasta meni tenttiin lukematta. Eihän siitä todellakaan voi päästä silloin läpi. On siinä sen verran osattava =D Mutta juu, ei ole ylivoimainen!