tiistai 20. lokakuuta 2009

Vaativaa matematiikkaa

Syksy paahtaa kovaa vauhtia eteenpäin, ja lukukauden aiheista takana on jo lempparini, lasta odottavan naisen hoitotyö. LANA:sta kerkesin jo tenttimäänkin, eilen. Kokeessa oli kaksi esseetä, ensimmäisen kirjoitin raskaus ajan diabeteksestä ja toisen synnytyksen kivunlievitys menetelmistä. Kokeessa oli toki myös lääkelasku.


Olin lukenut kokeeseen mielestäni ihan hyvin, koko alueen (joka oli piiiitkä) ja luennot, joilla olin kuunnellut hyvin. Nähtyäni kokeen huokaisin helpotuksesta; molemmista aiheista osasin kertoa aika hyvin. Juttu venähtikin kahdelle konseptille ja ihan koe-ajan viime minuuteille. Aiemmassa elämässäni ennen AMK:ia kirjoitin aina pitkästi, mutta nykyisin en niinkään, joten palasin lukionaikaisiin tapoihini. Sisällöstä en niin varma ole, voi olla, että teksti on ihan tyhjänpäiväistä, mutta vastasin ainakin kysymykseen. Lääkelasku oli suorastaan huvittavan helppo:

Potilaalle on määrätty tiputettavan 500 ml Ringeriä. Supistuksia voimistamaan lääkäri määräsi 30 ky oksitosiinia (Syntocin). Syntocinin vahvuus on 5 ky/ ml.
Yksi ampulla = 1ml.
Kuinka monta ampullaa tarvitset lääkettä?

Tuijotin muutaman tovin laskua. Kyllä, se todella on niin helppo.
Vastaus: 6 ampullaa


Kuva täältä.

2 kommenttia:

Pehmis kirjoitti...

Ihana masukuva!! :))

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai saisi sanoa mutta lääkelaskut ovat naurettavan helppoja. Peruskoulun käynyt voisi saada puolen vuoden opinnot kuitatuksi istumalla puoli tuntia tenttejä tehden. Toisaalta hyvä näin - hoitovirheet jäävät minimiin.