Pikkusiskoni uusi poikaystävä antoi minulle tietämättään pari viikkoa sitten postausidean. Kypsyteltyäni ajatusta, päätin kirjoittaa jutun, vaikka se saattaakin kaatua jo omaan nokkeluuteensa. Koska viimeaikaiset tekstit ovat olleet allekirjoittaneen mielestä niin toivottoman tylsiä, ovat ne epäilemättä olleet sitä myös teidän lukijoiden mielestä. Ajattelinpa siis ympätä tämän jutun tähän väliin, sanotaan nyt vaikka kevennyksenä.
Lääkehoito on lempi osa-alueitani sairaanhoitajan työssä ja jo ennen kuin hakeuduin alalle, tykkäsin pyöritellä kaikenlaisia pillereitä. Lääkkeet ovat aina olleet mielestäni kovin kiehtovia, harkitsinhan joskus farmaseutin ammattia. Minulla, kuten varmaan monella muullakin on aika kattava kotiapteekki ja koska haluan olla varautunut tilanteeseen kuin tilanteeseen, kannan aika montaa lääkettä mukanani. Sisareni poikaystävä tokaisikin kerran katsellessaan ruskeaa lasipurkkiani, kuinka tunnistan kaikki nuo lääkkeet. Vastasin, että olen tottunut katselemaan lääkkeitä tietyllä silmällä. Sellaisella, joka opettelee tunnistamaan ne. Sairaanhoitajahan usein jakaa potilaille lääkkeitä, jotka joku muu on jakanut pakkauksista purkkiin. Koska lääkkeet täytyy tarkistaa ennen kuin ne antaa potilaalle, hommaa nopeuttaa huomattavasti, että purkissa olevista tableteista tunnistaa edes muutaman. Muutenhan joutuu katsomaan lääkelistasta, mitä kupissa pitäisi olla, kaivamaan kyseisen lääkkeen paketin esiin ja vertaamaan lääkettä paketissa olevaan.
Julistan siis Tunnista pilleri! -kilpailun alkaneeksi. Tiedän, että valokuvan perusteella homma on varmasti vaikea, eikä lääkkeet varmastikaan kaikille tuttuja, mutta kokeilkaa. Tässä siis 12 minulta tai läheisiltäni kotoa löytyvän lääkkeen kuva. Kirjoitan niiden viereen muutaman vihjeen, jottei tehtävä kävisi silkaksi mahdottomuudeksi. Kuvan saa isommaksi sitä napsauttamalla. Kokeilkaa siis onneanne ja laittakaa arvauksenne/tietonne kommenteihin. Aikaa on toistaiseksi määräämätön aika. Voittajalle luvassa sanoinkuvaamaton määrä valtaa ja kunniaa.
(Sivuhuomautuksena, ehkä jopa vinkkinä; kaikki lääkkeet eivät ole sellaisia, joita kannan päivittäin mukanani.)
Tämä suhteellisen suuri pilleri on kipulääke, jota saa ilman reseptiä. Ennen tämän vahvuisen lääkkeen saamiseen tarvittiin resepti, tänä syksynä kyseinen vahvuus on tullut reseptivapaaksi. Lääkettä kutsutaan usein virheellisesti tulehduskipulääkkeeksi.
Tämä lääke on yhdistelmälääke, jonka toinen vaikuttava-aine on sama kuin äskeisessä lääkkeessä. Toinen vaikuttavista aineista on ehkä parhaiten tunnettu yskänlääkkeenä. Lääke on kipulääke (heikko opioidi), joka vaatii reseptin.
Tämä on unilääke, eli vaatii reseptin. Lääke sisältää vaikuttavaa-ainetta 20 mg.
Tämä on reseptivapaalääke, jota televisiossakin on viimeaikoina mainostettu paljon. Tämäkin on yhdistelmälääke, joka sisältää kahta vaikuttavaa-ainetta, toista 2 mg ja toista 125 mg. Molempia vaikuttavia-aineita saa myös erikseen eri nimellä.
Verenpainelääke, joka kuuluu ns. kalsiumestäjien lääkeryhmään. Lääkkeen vahvuus on 5 mg ja tämän kyseisen pillerin valmistaja Orion.
Suhteellisen pieni, punainen ns. NSAID-tulehduskipulääkkeiden ryhmään kuuluva lääke. Lääkkeen vahvuus on 50 mg.
Lääke, joka on myöskin yhdistelmälääke, vaikka koostuukin vain yhdestä vaikuttavasta aineesta, sen lyhyt-ja pitkävaikutteisista muodoista. Vaikuttava-aine on sama kuin äskeisessä lääkkeessä. Vahvuus on 75 mg ja se sisältää 25 mg nopeasti vaikuttavaa ainetta ja 50 mg hitaasti vaikuttavaa ainetta.
Lääke, jota käytetään korkean verenpaineen ja/tai stabiilin angina pectoriksen hoitoon ja joka kuuluu ns. beetasalpaajien ryhmään. Lääkkeen vahvuus 5 mg ja valmistaja Orion.
Niin kutsutuihin (heikkoihin) opioideihin kuuluva kipulääke, jonka suurin suositeltu vuorokausiannos on 400 mg. Kolmiolääke, joka luonnollisesti vaatii reseptin.
Reseptivapaa lääke, jonka vaikuttava-aine on ferrosulfaatti.
Lihasrelaksantti, jota käytetään joskus myös parkinsonismin oireiden lievittämiseen. Depottabletin vahvuus 100 mg, "kolmiolääke."
Immunivasteen syntyä ehkäisevä lääke, jota käytetään elinsiirron tai luuytimensiirron jälkeen hylkimisenestoon. Kyseisen kapselin vahvuus 25 mg.
Esitä siis arvauksesi; se voi olla lääkkeen nimi, vaikuttava-aine tai muu haisu asiasta. Oikeat vastaukset julkaistaan myöhemmin. Onnea!
It's over
12 vuotta sitten
5 kommenttia:
Villi veikkaus: kolmonen Tenox?
Seuraavassa omia epämääräisiä arvauksia, joita motivoi lähinnä myöhäinen aika ja pääsykoetulosten odottelu. :p
1. Tämä on varmaan joku parasetamolivalmiste 1000mg? Ei muuta kuvausta vastaavaa tule mieleen
2. Edellisestä päätellen sitten Panacod
3. Oma veikkaus myös joku temazepami
4. Imodium Plushan se? Tätä mainosta on tullut tuijotettua ihan tarpeeksi
5. Amlodipin Orion
6. Tämä on paha! Paras arvaus taitaa olla Voltaren
7. Jos edellinen on oikein tämä voisi olla Motifene Dual, edelleen tosin ???
8. Orloc
9. Tramal
10. En kykene erottamaan kuvan pilleria omalta pödältäni löytyvästä Retaferista, jota SPR jakelee verenluovuttajille, veikataan siis sitä
11. Norflex depottabletti
12. Ainoa veikkaus mitä tähän mieleen tulee on siklosporiini, vahvuus olisi järkevä, jos oikein valmiste on kai Sandimmun Neoral?
Vaikka tiedän, että oman lääkepussukkani sisältöä on osallisena tähän kisaan, häpeäkseni tunnustan, että vain kaksi tunnistan varmasti - eli 9 ja 12.
1. Panadol Forte 1g (näitä tullu viime viikkoina aika tiuhaan jaettua kippoihin :D)
2. Panacod
3. Tenox
4. Imodium plus
5., 6. ja 7. Ei haisua
8. Bisoprololi
9. Ei tietoa
10. Retafer
11. ja 12. Ei haisua
No puolet tunnistin. Vielä kehittämisen varaa. Jos olis alkanu hifistelemään, niin olis kai noita Pharmaca Fennican avulla saanu enemmänkin selville. Mut olisko se sit ollu jo fuskaustakin. :D
1. Panadol 1-grammaiselta kuulostaa, Forteko se oli?
2. Panacod varmaan.
3. Tenox?
4. Imodium plussa :)
5. Carvedilol, tai joku muu karvediloli :D
6. Voltaren
7. Oliskohan edellisen perusteella Motifene dual
8. Orlockihan se
9. Tramal
10. Nyt en kyllä tiedä
11. Dexedrine?
12. Tätäkään en tiedä
(Hei, tuleva sairaanhoitaja täälläkin :D)
Lähetä kommentti