lauantai 19. tammikuuta 2008

"Ilmaista"

(Kirjoitettu 16.1.2008)

Hyväksymiskirjeessä kerrotaan opiskelun ammattikorkeakoulussa olevan ilmaista. Niinhän se periaatteessa onkin, ja se on hienoa se. Mutta mites kun useimmilla tunneilla opettajat sanovat, että sen oman oppiaineen kirja on hankittava, ilman ei hengissä selviä. Jos et meinaa hankkia, opettaja katsoo kulmiensa alta ja ilmeestä näkee miten oma arvosana on tämän jälkeen korkeintaan ”hyvä,” koska asenteessa on toivomisen varaa. Labratunneillla vaadittava hoitopukukaan ei ole ilmainen. Itse kävin sellaisen tänään ostamassa. Päädyin kuminauhallisiin housuihin ja kauluksettomaan yläosaan, jossa on ohuet vihreät kirjailut taskuissa. Tämä asu, jota en saa koskaan sairaalassa käyttää, ja jonka läpi alusvaatteet loistavat kuin neonvalot, maksoi mulle 57 euroa. Alennuksineen. Samaisella reissulla kipaisin hakemassa varaamani anatomian kirjan, joka maksoi 46 euroa ja aiemmin koulussa investoin 28 yksikköä samaista valuuttaa lääkelaskennan kirjaan.

Koulussa vaaditaan myös kulunvalvontakortti, joka kantaa kortensa kekoon menojen listassa. Päälle tulee myös lokero, joka tosin oli vapaaehtoinen, mutta mulle välttämätön. Lisäksi saadakseen opiskelija-alennuksen mm. junalla tai bussilla kulkiessa tai vaikkapa koulukirjoja ostellessa, on oltava tietynlainen opiskelijakortti. Tämä läpyskä on halvimmillaan 19 euroa tai 3 ja puolen vuoden ajalle jopa 71 euroa. Omani maksoi armas äitini, kiitos siitä, joten itselleni ei moisesta kuluja syntynyt, mutta marisempa kuitenkin, ihan vaan lämpimikseni.
Turhaa suunsoittoa sinänsä, kun ajattelee, kuinka jossain päin maailmaa lukukausimaksut vievät vanhemmat perikatoon, tai kuinka jossain koulutuksentaso on surkea, tai mahdollisuutta koulunkäyntiin ei ole laisinkaan. Silti se vaan jaksaa kismittää, kun rahat hupenee ja Kela ei jaksa tehdä päätöstään opintotuista. On se niin vaikeaa olla syntynyt kultalusikka suussa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä riitti labrapuvuksi lähes mitkä vain valkoiset housut ja paita, omani ostin kirpparilta. Ekan harjoittelun jälkeen monelle kuitenkin ilmestyi uusi asu ;)

Hankin kirjoja omaksi oman mielenkiintoni mukaan Itse pidin hyvänä että on joku hoitamisen perusteos, eli käsikirja joka kattaisi kaikki alueet jollain tasolla. Meillä se oli "hoitamisen taito" jossa on kuvattu mm. toimenpiteitä, toimintaohjeita sairaanhoitajille. Anatomian kirja on kyllä hyödyllinen, mutta anatomia kun ei hirveästi muutu vuosien varrella, niin vinkiksi muille, että metsästäisivät käytettyjä.

Lääkehoidon kirja tuli ostettua myös. Kattava hakuteos selventää kovasti opiskelua läpi koulun. Lääkelaskuihin en ole kokenut tarvitsevani kirjaa, menetelmät opetettiin koulussa. Lisäksi minulla on perusteos Nestehoidosta, hyödyllinen ja paljon käytetty.
Näiden lisäksi olen ostanut oman syventävän alani kirjoja

Meilläkin kaikki usein väittivät oman kirjansa olevan välttämätön kurssin suorituksessa, kirjoja haalittiin sitten koulukirjastosta, kaupungin kirjastosta ja yliopiston kirjastosta. Joskus kopioitiin jonkun käsiinsä saama kappale kaikille, jos oikein tiukassa oli.

Joo, eipä nämä varmaan kiinnostanu, mutta näin meillä meni :)

Piihonen kirjoitti...

Kyllä kiinnosti, kiva lukea muiden kokemuksista! Itse meinaan myös hankkia sen Hoitamisen taidon, tuntuu olevan hyvä yleiskirja. Anatomian kirja on osoittautunut tosi mielenkiintoiseksi ja oon tyytyväinen investointiini. Mielenkiinnosta ostin myös Lääkeopas 2008-2009 -kirjan. Kiinnostavaa luettavaa se ainakin on, vaikka käytännössä ei ehkä kovin välttämätön. Ainakin sen 20euron arvoinen.