lauantai 5. tammikuuta 2008

Valmiina koetukseen

Tiistaina kävin vanhempieni kanssa katsomassa tulevan puolenvuoden aikasta asumustani. Ihan mukava pieni huone se oli, kyllä siellä luulisi pystyvän tämän aikaa oleilla. Vietiin sinne tavaraa ja sisutettiin se mukavaksi. Niistä muutamasta neliöstä tulee nyt sitten mun toinen koti, mun reviiri. Ihan kuin kotona asuessa se yksi huone käsitti koko maailman. Tosin silloin ovessa ei ollut lukkoa eikä viereisessä huoneessa asunut uppotuntematon.
Itse kaupunkin on täysin käsittämätön mulle. Todennäköisesti menee huhtikuulle, ennenkuin voin lähteä alle kahden kilometrin koulumatkalleni ilman puolen tunnin eksymisvaraa. Ei se matka varmaan oikeasti niin paha ole, mutta mun suuntavaisto...

Torstaina hoitelin asioitani koulua varten. Kävin Kelassa, valokuvassa, Matkahuollossa ja lääkärissä. Kelassa oltiin perinteisen tylyjä, alle kolmekymppinen nainen katsoi kärsivännäköisenä kun kysyin ohjeita opintorahan haku lomakkeeseen. Valokuvasta tuli arvatenkin pöyristyttävän ruma, mutta koska kyseinen viiden minuutin toimitus maksoi 10 euroa, päätin säästää rahani enkä ottanut kuvaa uudestaan, olisihan siitäkin tullut kuitenkin ihan yhtä kamala kuin edeltäjästään. Matkahuollossa nainen oli suunnilleen yhtä ystävällinen kuin Kelassakin, ja totesi tiskin luona typerännäköisenä seistessäni, että mulla on väärä paperi mukana. En siis saanut opiskelija-alennukseen oikeuttavaa korttia.

Lääkäriin kiikutin mukanani paperin, jolla oli listattu kaikki tarvitsemani rokotukset. Vakio lääkäriasemallani ei ollut kaikkia tarvittavia. Lääkärisetä kehotti käymään terveyskeskuksessa kysymässä josko sieltä saisi MPR ja vesirokkorokotusta. Varmuuden vuoksi hän kirjoitti mulle reseptin vesirokkorokotukseen ja neuvoi kysymään MPR:ää kouluterveydenhuollosta. Tasan 100 euroa köyhempänä, tuntien itseni neulatyynyksi suunnistin lääkäriasemalta apteekkiin. Kysyin farmaseutilta, että tietääkö hän saisiko vesirokkorokotusta terveyskeskuksesta. Nuorehko myyjä katsoi mua huuli pyöreänä ja sopersi jotain, mistä en saanut selvää. Viereisellä kassalla ollut mamma havahtui: "ei saa, tämän minä teidän varmasti. Ei niillä sielä mitään ole." Farmaseutin kanssa katsoimme toisiimme typertyneenä kun mamma pakkasi nitrot laukkuunsa ja paineli baskeri heiluen ulos apteekista. Mähän sitten tyydyin ostamaan sen rokotteen; 70 euroa. Vahviste puolen vuoden päästä samaiset 70 euroa. En tiedä oonko nyt tullut sitten pahemman kerran huijatuksi, mutta ainakin oon nyt suojautunut kaiken maailman tauteja vastaan. Onneksi säästin pennosiani kuitenkin kun sain tämän uuden tietokoneen isältä. Ja uusi puhelinkin on, jossa ei tarvitse puhua kaiuttimeen kuullakseen mitä toinen sanoo. Kyllä nyt kelpaa lähteä opiskelemaan!

6 kommenttia:

Wille kirjoitti...

Oikein paljon onnea opiskelun alkuun!

Piihonen kirjoitti...

Kiitos kiitos! Kyllä tässä jo vähän puntti tutisee...

Anonyymi kirjoitti...

Minua jäi kiinnostamaan kehottiko koulusi ottamaan jotain vahvistuksia rokotuksiin, vai etkö ole saanut yleisen rokotusohjelman mukaisia rokotuksia? Itse en ole ottanut koulua varten mitään ylimääräisiä rokotuksia. Valmistun keväällä Pk-seudulta. Maksaosastoilla harjoittelussa olleet ovat jotkut ottaneet hepatiittirokotteet (a&b).
Tuntuu että olet joutunut sijoittamaan jo hirveästi rahaa vaikka koulu on vasta ihan alussa, mutta ehkä se siitä :).

Piihonen kirjoitti...

Hassua sinänsä, tähän mennessä kukaan ei ole rokotuksia kysellyt. Ilmeisesti mennessämme terveydenhoitajan tarkastukseen olisi hyvä tietää rokotusten päivämäärät, mutta esimerkiksi ensi viikolla alkavia labratunteja varten ei kukaan ole maininnutkaan rokotuksia. Mutta kyllä, on se aika tyyriiksi tullut tämä koulun alku.. Mutta eiköhän se ole sitten sen arvoistakin:)

Anonyymi kirjoitti...

Minkä takia jouduit maksamaan rokotuksista itse? Rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset, kuten MPR:n saa ilmaiseksi.

Oliko muuten toi vesirokkorokotus koulun vaatimus vai omasta halustako otit(eli et oo varmaan sairastanut vesirokkoa)?

Meillä tarkistettiin koulussa, että on saanut rokotukset ohjelman mukaisesti, ja jos jotain tehosteista puuttui, niin sitten opiskelijaterveydenhuoltoon pistettäväksi(ilmainen, kuten sen pitääkin olla rokotusohjelmassa).

Jos taasen ei ole saanut kaikkia tärkeitä rokotusohjelman mukaisia rokotteita (esim vanhemmat on kieltänyt pienenä rokottamisen) ei ole terveydenhuoltoalalle tulemista. Tästä pitää koulu yms. instanssit aika tarkan huolen.

Meillä noita kuluja opinnoissa tulee opiskelijakortista(jos siis haluaa kuulua opiskelijayhdistykseen) 25€ eka kortti ja sen jälkeen 20€/lukuvuosi. Harjoitteluja varten tarttee lunastaa FLEXim avain ja pukukaapin avain 20€:n panttia vastaan. Monet maksaa pantin pukukaapista ekalla kerralla ja palauttaa avaimen vasta viimeisen sairaalaharjoittelun jälkeen. Flexim tarttee palauttaa joka harjoittelujakson jälkeen. Työvaatteita me ei käytetä labratunneilla(vaikka itse suosisinkin sitä).

Kopiointi maksaa koulun koneilla 5cent/A4 ja ilmainen tulostuslimitti on 350/lukukausi. Lisää saa ostaa.

Kouluruoka maksaa 2.35€

Piihonen kirjoitti...

Joo, mä olen kyllä saanut kaikki asianmukaiset rokotukset, mutta polio ja tetanus olivat menneet vanhoiksi. Hepatiitin otin vapaaehtoisesti. Mä kävin yksityisellä lääkärillä, joten toimenpide oli siksikin kalliimpi, mutta ne pistokset olis kyllä maksanut mulle terveyskeskuksessakin. Meillä vaadittiin vesirokkorokotus jos sitä ei ole sairastanut. Mä en sitten tiedä, että onko mua pahemman kerran huijattu, mutta mä ymmärsin, että rokotukset olis maksanu joka tapauksessa.. Koulussa sanottiin, että terkkari voi pistää meihin rokotuksen, mutta rokotus ilmeiseti pitää tuoda itse, ainakin vesirokko.